Vols formar part de la Xarxa Catlabs?
La Xarxa Catlabs és una xarxa de membres (labs, institucions, persones) i simpatitzants del moviment Catlabs, que treballen en el camp de la innovació social i la societat digital, que s’auto-governen, i que funcionen alineats amb el model de quàdruple hèlix per generar valor (econòmic, societal, ambiental) i solucions als grans reptes que enfronta el nostre país.
Els labs, institucions, i persones de la Xarxa Catlabs comparteixen els següents objectius descrits a continuació. Per institucions entenem empreses, administracions públiques o entitats socials:
- Generar i compartir coneixement, recerca, i recursos treballant per reptes de país i mitjançant projectes col·laboratius
- Realitzar formacions, educar per a la innovació, i controlar la qualitat
- Comunicar, fer visible, i actuar com a grup de pressió cara al món acadèmic, l’administració publica i l’àmbit empresarial
- Donar suport als membres existents i identificar nous membres
- Identificar fons de finançament, i models de sostenibilitat
- Dinamitzar la quàdruple hèlix en el sistema de recerca i innovació, en el marc del RIS3CAT, i els nous models d’innovació a Catalunya i Europa.
QUI SÓN ELS AGENTS DE CATLABS?
Els agents de CatLabs són els que formaran part de la Xarxa CatLabs, que es constituirà el mes de setembre de 2017.
La xarxa s’estructurarà en quatre nivells:
- Simpatitzants o adherits que signen la carta de compromís de CatLabs. Qualsevol ciutadà o institució pot formar part del moviment Catlabs simplement acceptant els principis inclosos en la Carta Catlabs. Formar part d’aquest moviment dona accés a rebre el newsletter periòdic que publica la Xarxa Catlabs.
- Labs acreditats per la xarxa que compleixin una sèrie de requisits. Són entitats o estructures (amb personalitat jurídica o sense) que desenvolupen projectes d’innovació social i digital amb perspectiva de quàdruple hèlix.
- Persones amb reconeguda experiència en la innovació social i digital amb perspectiva de quàdruple hèlix. Perquè aquesta experiència pugui ser reconeguda han d’emplenar una fitxa amb informació sobre els projectes en què han participat.
- Institucions que contribueixen al canvi cap a un model d’innovació oberta i ciència oberta a Catalunya. Han d’emplenar una fitxa en què facin constar informació relativa als labs que impulsen, així con altres actuacions i projectes mitjançant els quals contribueixen a aquest canvi de model a Catalunya.
CARTA CATLABS
El Programa Catlabs aprovat el passat mes de novembre del 2016 pel Govern de la Generalitat obre la possibilitat de generar una xarxa que aglutini els diferents esforços que des de diferents institucions s’estan fent per obrir el sistema d’innovació del país.
En aquest sentit proposem començar el procés presentant aquesta Carta Catlabs, com primer document constitutiu de la Xarxa Catlabs.
LA CARTA CATLABS
Què volem i com treballem els membres de la Xarxa Catlabs
Les institucions, labs i persones signatàries de la Carta Catlabs ens comprometem a impulsar aquesta xarxa basada en els següents principis:
- La finalitat de la Xarxa Catlabs és empoderar els ciutadans a participar en el disseny i execució de solucions innovadores a reptes de la societat, utilitzant eines d’innovació social digital. Entenem aquesta manera d’innovar com un procés en el que les persones, els labs i les institucions, co-creen coneixement i propostes per enfrontar les necessitats socials existents, a una escala que era inimaginable abans del sorgiment de les TIC i d’Internet.
- Estem compromesos en imaginar i construir un col·laboratori o una plataforma/xarxa que interconnecti i permeti treballar conjuntament els diferents labs d’un poble, ciutat, regió o país, com a primer prototip d’un sistema d’innovació de caràcter universal, com ho son els sistemes de salut o educació.
- Per aconseguir aquest objectiu, Catlabs promou la col·laboració més ampla possible de les institucions del món acadèmic, empresarial, de l’administració pública i la ciutadania, l’anomenat model d’innovació de quàdruple hèlix, que persegueix la cerca d’innovacions socials utilitzant metodologies que posin a la ciutadania al centre.
- La Xarxa Catlabs es basa en un treball per projectes que responen a reptes socials, intentant implicar el conjunt d’actors que els poden resoldre i avaluant els seus resultats. S’estructura de forma distribuïda per arribar al conjunt de la població i del territori de Catalunya, i es pot especialitzar per diferents temàtiques segons els reptes plantejats.
- Catlabs disposa d’un sistema obert i transparent d’autoavaluació i acreditació dels diferents membres de la xarxa. La seva recerca i innovació responen a valors de responsabilitat, d’acceptació ètica dels resultats per part dels seus agents, i funciona per consens en la seva governança de projectes i iniciatives.
- Catlabs està oberta a la col·laboració amb altres entitats d’Europa i el món amb objectius semblants, en un procés obert d’experimentació, validació i aprenentatge.
A continuació trobaràs els formularis pertinents, en funció de quin tipus d’agent o membre de Catlabs vols registrar a la xarxa: