Entrevista a Bror Salmelin i Emiliya Hubavenska de DG Connect
La web d’ENoLL ens porta una entrevista amb Bror Salmelin, pare del moviment living lab i responsable de Open Innovation Systems and Modern Innovation per al Directorate‑General for Communications Networks, Content and Technology (DG CONNECT) de la Comissió Europea. També hi participa Emiliya Hubavenska, experta en comunicació de l’equip Open Innovation 2.0 de DG CONNECT
Des de la Xarxa CatLabs us oferim un resum de l’entrevista a Bror Salmelin i Emiliya Hubavenska. Podeu accedir a l’entrevista completa (en anglès) mitjançant aquest enllaç.
Bror Salmelin és un dels fundadors del grup assessor en innovació oberta The Open Innovation Strategy and Policy Group, emmarcat dins de l’estratègia Digital Single Market de la Comissió Europea (CE). En col·laboració amb DG CONNECT, va crear l’estratègia de Living Labs que actualment segueixen les institucions europees.
Emiliya Hubavenska és membre de l’equip Open Innovation 2.0 de DG CONNECT des de fa aproximadament cinc anys. Segons explica a l’entrevista amb ENoLL, “la Innovació Oberta 2.0 (OI2) és un procés que involucra a totes les entitats (empreses, institucions públiques, acadèmia i ciutadans) i que es pot traduir en smart cities, living labs, fab labs, xarxes socials, ePlataformes, plataformes de crowdsourcing, etc.”.
L’entrevista entra en el terreny de l’educació preguntant-se com els Living Labs poden ajudar a la transició d’una educació linear a una altra no linear. Segons Samelin, tots els participants de la quàdruple hèlix han d’aprendre a utilitzar el nou paradigma no linear de l’aprenentatge a través de l’experiència. Entitats com ENoLL, per exemple, tenen un rol important en la disseminació d’informació, però és també essencial participar en projectes amb metodologia living labs en entorns d’innovació oberta. El més interessant dels living labs, diu Hubavenska, és que són espais de recerca, per tant tots els campus universitaris es podrien transformar en living labs i oferir experiències reals als seus estudiants com a mètode d’estudi. Un entorn així, comenta, “oferiria molt d’espai a la innovació nascuda de circumstàncies inesperades i d’interseccions d’opinions”.
Durant l’entrevista també es fa èmfasi en la importància de formar especialistes en innovació oberta i professionals dels living labs. Salmelin va més enllà i planteja la necessitat de crear noves professions i demandar noves habilitats per fixar les bases dels ecosistemes d’innovació moderna. Emiliya Hubavenska dóna suport a aquest plantejament i recorda que s’estan perdent moltes oportunitats per falta d’especialistes en la matèria.
L’entrevista acaba amb recomanacions per la comunitat Living Labs: “feu coses, compartiu experiències i atreviu-vos a experimentar i crear prototips”, comenta Salmelin. Emiliya Hubavenska recomana seguir les iniciatives de la CE sobre compra pública de solucions innovadores i la compra precomercial, la qual fomenta la creació de productes innovadors pel sector públic.