Projecte DECODE: Ajudant els ciutadans a recobrar el control de les seves dades

El projecte europeu DECODE permet als ciutadans controlar la seva identitat online i les seves dades personals de manera segura i independent

Making Sense Beta pilot a Barcelona

Article original en anglès publicat a DecodeProject.eu

 

Avui dia, existeixen múltiples serveis online que ofereixen facilitar-nos la vida. Amb una condició: que els confiem les nostres dades personals. No tothom està disposat a fer-ho. I si poguéssim accedir als serveis digitals que milloren la nostra vida i a l’hora mantenir el control de la nostra informació? El projecte DECODE es va crear per afrontar aquest repte.

DECODE té com a objectiu apoderar els ciutadans, permetent-los prendre el control de la seva identitat online i compartir dades de manera independent, segura i confiable. El projecte també pretén explorar els reptes que implica el tractament de dos tipus de dades diferents: les que pertanyen als ciutadans individuals (privades) i les que pertanyen al públic (obertes).

Actualment es duen a terme quatre pilots a les ciutats d’Amsterdam i Barcelona:

  • Plataforma iDigital / BCNow en col·laboració amb Decidim Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona
  • Pilot IoT amb Making Sense a Barcelona
  • Registre d’allotjaments turístics / FairBnB a Amsterdam
  • Gebiedonline (Barri Online) a Amsterdam
IDigital / BCNow (Barcelona)

L’era digital té el potencial d’imposar grans canvis socials, per exemple, a través del foment de la democràcia participativa.

IDigital / BCNow utilitza una plataforma digital existent sobre Decidim Barcelona amb l’objectiu de provar les capacitats de verificació de DECODE per afavorir la participació ciutadana. Aquesta plataforma permet als ciutadans compartir informació sobre noves propostes de política, combinant dades públiques, obertes i generades per ciutadans. El pilot augmentarà els recursos i eines que els ciutadans poden utilitzar per participar, compartir, involucrar i promoure iniciatives de manera segura, anònima i fiable. Les dades generades per ciutadans s’agregaran i es mostraran en un tauler de BCNow. Les dades de l’Ajuntament de Barcelona (plataformes Sentilo, IRIS, CityOS) estaran disponibles al tauler com a part de la política de dades obertes de la ciutat.

Pilot IoT #CitizenSense (Barcelona)

La contaminació acústica a les ciutats és un problema que moltes autoritats locals lluiten per afrontar: sovint, els sorolls més molestos succeeixen fora de l’horari laboral, per tant és complicat per als responsables públics poder registrar-los. Els monitors fixos poden ajudar, però només si es troben al lloc correcte en el moment adequat.

Aquest pilot permet als residents locals capturar i compartir dades de soroll a través de sensors, proporcionant un registre exacte de les seves experiències mentre es manté el control sobre qui pot veure aquesta informació. Els residents poden recollir dades precises sobre qualsevol problema de soroll en qualsevol lloc. Això ajuda a les autoritats a identificar àrees problemàtiques i buscar solucions adequades.

Així mateix, es construeix una comunitat al voltant dels veïns, els quals són formats i reben suport per ajudar-los a configurar i utilitzar els sensors. La iniciativa es basa en un projecte local, Making Sense, creat el 2016 i cofinançat per la Comissió Europea. En podeu llegir més al Diari Ara.

Registre d’allotjaments turístics / FairBnB (Amsterdam)

Cada vegada més, el turisme és percebut d’una manera negativa. Les plataformes d’allotjament compartit, com ara Airbnb i Wimdu, han propiciat que els visitants sovint arribin a zones residencials, molestant als veïns, i l’afluència incontrolada de turistes pot estrènyer els recursos de les autoritats locals.

Aquest pilot té com a objectiu facilitar als proveïdors d’allotjament llogar les seves propietats respectant les lleis locals i mantenint el control sobre qui pot veure les dades d’ocupació. DECODE proporcionarà estadístiques i informació reglamentària sense comprometre la privadesa dels participants. El pilot implica la col·laboració amb el municipi d’Amsterdam i la plataforma FairBnB, que té com a objectiu proporcionar una solució sostenible per als allotjaments de curta durada i revertir els beneficis en iniciatives locals.

Gebiedonline (Barri online) (Amsterdam)

Gebiedonline és una plataforma digital preexistent que permet a les persones, grups i organitzacions locals veure esdeveniments que tenen lloc al seu barri, conèixer gent, compartir notícies i intercanviar i compartir productes i serveis.

L’Ajuntament d’Amsterdam vol difondre la plataforma a la ciutat i aprofitar per augmentar la participació dels diferents barris en la política i la presa de decisions. DECODE proporcionarà controls de privadesa granular, perquè els residents puguin decidir quina informació comparteixen.