Els ciutadans de Barcelona prenen el control de les seves dades
Nurfilzah Rohaidi, de GovInsider, entrevista la Comissionada de Tecnologia i innovació digital de l’Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria, sobre l’accés a les tecnologies obertes i la promoció de l’economia digital
La ciutat de Barcelona s’ha proposat donar als ciutadans el control sobre com l’administració i les empreses fan servir les seves dades i la seva informació.
Durant aquest any, Barcelona durà a terme un pilot d’infraestructura basada en Blockchain que permetrà als ciutadans ser propietaris de les seves dades. Amb la plataforma, explica la Comissionada, es pretén que sigui el ciutadà qui decideixi què es fa amb les seves dades, com es comparteixen, amb qui i amb quina finalitat.
El projecte europeu, que s’està implementant també a Amsterdam, es diu DECODE i té un pressupost de 5 milions d’euros. Els conceptes principals sobre els que es treballa són el control sobre les dades i el nou model data commons de llicència de compartició.
Durant l’entrevista, Francesca Bria comenta les diferents iniciatives sobre dades obertes que els ciutadans de Barcelona estan creant, com ara infraestructures IoT per mesurar la pol·lució, el soroll i altres condicionants de la vida a la ciutat.
L’Ajuntament de Barcelona és pioner en l’ús de les dades per solventar problemes urbans. Un dels exemples més recents, que es comenta en l’entrevista, és l’ús del big data per tractar la qüestió de la pujada de preus dels habitatges. Segons Bria, l’augment del turisme i l’impacte de nous models de negoci com Airbnb han incrementat el problema de la falta d’habitatges assequibles. Amb tecnologies similars a les que fan servir les plataformes d’economia col·laborativa, la ciutat ha començat a crear mapes d’espais disponibles per construir habitatges socials. Amb mesuradors i dades d’ocupació urbana, l’Ajuntament també pot saber on es troben els pisos turístics il·legals.
L’entrevista tracta també els sistemes de sensors utilitzats a la ciutat, la transformació digital per repensar el concepte de smart city, la co-creació de polítiques públiques i la democràcia participativa amb la que Barcelona, a través de la tecnologia, espera convertir-se en una ciutat dels ciutadans i pels ciutadans.