Barcelona i París firmen un acord per promoure el moviment maker i la fabricació digital

La capital francesa serà la convidada en la fira Maker Faire Barcelona el 2018

Les ciutats de Barcelona i París van firmar un acord de col·laboració el passat dia 15 de juny per promoure la innovació, la creativitat i les empreses emergents. L’intercanvi de coneixements i projectes implicarà que la capital francesa serà la convidada especial del proper Maker Faire Barcelona.

Fotografia de Don De Bold | CC BY 2.0

La capital catalana tindrà una participació especial en la FabCity Summit 2018, que es durà a terme l’any vinent a París. La intenció de Barcelona és difondre les polítiques de suport a la fabricació i la innovació digitals que promou el consistori amb iniciatives com el Maker District Poblenou o els Ateneus de Fabricació. L’ús de tecnologies d’última generació i obertes per co-crear amb els ciutadans és una de les apostes fermes del consistori barceloní.

El projecte Maker District vol potenciar els processos de reindustrialització del teixit productiu del barri amb noves tecnologies per la producció local i amb la capacitació de treballadors per afrontar el foment de la industria 4.0. L’economia circular i col·laborativa, la participació ciutadana i la cooperació públic-privada són les bases del projecte.

Els Ateneus de Fabricació, per altra banda, són espais d’innovació social on ciutadans, entitats locals, organitzacions, universitats i empreses poden realitzar activitats amb el suport d’un laboratori de fabricació digital.

Per part de París, es pretén donar suport a l’Arc de l’Innovation per tal de promoure la innovació social i econòmica a la regió metropolitana del Gran París, a més de donar a conèixer el món maker a tot el país.

A més de reforçar el moviment maker i la fabricació digital, l’acord firmat aquest mes inclou un programa d’intercanvi per permetre a empreses emergents allotjar-se temporalment a incubadores de les dues ciutats. Tant Barcelona Activa, que ofereix la nova incubadora d’empreses tecnològiques allotjada a l’edifici MediaTIC, com la francesa Paris & Co., amb la incubadora internacional COMET, formaran part essencial d’aquest programa d’intercanvi oferint espais de treball durant un mes a empreses amb menys de cinc anys de vida i que treballin dins del sector digital.

Les empreses franceses interessades també podran realitzar intercanvis durant el Mobile World Congress i la Smart City Expo World Congress.